Motörhead: першароднае і сапраўднае

Доўгія чэргі выстраіліся перад Палацам спорта задоўга да адкрыцця дзвярэй: фанаты чакалі вяртання Motörhead у Мінск чатырнаццаць год, і апошняя гадзіна чакання ў чарзе была ім за асалоду. Школьнікі і студэнты, металісты, панкі і хіпстэры, гламурныя дзяўчаты, інтэлігенты савецкай школы, зататуяваныя сівыя мужыкі з паўметровымі бародамі і неабдымнымі жыватамі — на сапраўдных рок-герояў прыехалі глядзець усе. У межах еўрапейскага тура на саракавым годзе свайго існавання гурт Motörhead у другі раз наведаў беларускую сталіцу.

Motörhead

У якасці разагрэва арганізатары канцэрта Motörhead запрасілі гурт Litvintroll. На жаль, інфармацыя пра выступ «Троляў» з’явілася ў апошні момант, і пра разагрэў ведалі зусім нямногія; тым прыемней, што беларускі гурт адыграў вельмі моцны, бойкі і жвавы сэт пры выдатнай падтрымцы публікі. Шыкоўная падача, магутны матэрыял — беларусы не проста не сканфузіліся ад вялізарнай адказнасці, але і выклікалі сапраўдны гонар за мясцовую сцэну. Думаецца, выбраць лепшы гурт для разагрэва англічан было б складана.

Паўгадзіны апошніх падрыхтовак, гукарэжысёры даюць «дабро», і момант ісціны настае. Леммі выглядае крыху стомленым, рухаецца асцярожна, а ля яго месца на сцэне ўсталяваны асобны вентылятар; многія ў залі пачынаюць шушукацца, што лідар Motörhead занадта ўжо моцна здаў пазіцыі. Але з кожнай песняй гурт дадае энергетыкі, Леммі спявае ўсё гучней, гітарыст Філ Кэмпбэл выдае ўсё больш правільныя ноткі, а барабаншчык Мікі Дзі нагадвае, чаму Motörhead лічыцца самым гучным гуртом на свеце. Гук далёкі ад ідэальнага, але і гэта здаецца правільным: хіба любімыя альбомы Motörhead запісаныя лепш?

Калі чарга даходзіць да «Ace of Spades», Леммі нават не спрабуе праспяваць усе словы: за яго гэта робіць мінская публіка. «Маторы» скончваюць свой выступ вельмі хутка, усяго праз гадзіну пасля пачатку, і крыху разгубленыя фанаты пачынаюць з сумам у вачах рухацца да выхаду. Але брытанцы вяртаюцца, каб адыграць класічную «Overkill», і публіка перажывае сеанс калектыўнай эйфарыі.

Не, гэта дакладна не быў той канцэрт, які будзеш успамінаць як лепшы ў жыцці, але гэта быў той самы канцэрт, які ні ў якім разе нельга было прапусціць. Ужо на выхадзе хтосьці з народу кажа, што чакаў ад шоў большага, але такое меркаванне крыху здзіўляе. Гэта ўсяго толькі гурт Motörhead, які грае рок-н-рол. І робіць гэта так натуральна, як, здаецца, не можа ніхто іншы на ўсёй планеце.

Михей Носорогов

Михей Носорогов:

Давно хотел попасть на концерт Motörhead. Во времена, когда все ещё слушали винилы на старых советских «Арктурах», пришёл я бухать к другу и увидел у него красивую пластинку «Iron Fist». Что, спрашиваю, за пластинка такая? Друг говорит: «Да подарили говно какое-то, но пластинка красивая, фирмовая, вот и храню». Взял я у него этот винил послушать — так и не вернул. Я вообще был не в теме всего этого хард-рока, глэм-рока, метала, но Motörhead мне сразу понравился.

Иногда читаешь интервью с любимыми музыкантами и разочаровываешься. Но когда побольше узнаёшь о Лемми, сразу понимаешь, что мужик отличный и что живёт он точно так же, как песни пишет. У меня на самом деле не так много примеров для внутреннего подражания, но Лемми — это просто икона стиля. Меня мало волнует аранжировка: если она не мешает мне слушать песни, значит, с ней всё нормально. Motörhead — это для меня бардовская песня! В идеале по моему сценарию концерт Лемми мог бы пройти так: удобное кожаное кресло, рядом стол с вискарём, красивая баба ему сигары прикуривает, и Лемми один на басушечке: «Дринь, дринь… Ой, помню, ребята, была такая песня…» Мне кажется, Лемми вообще всегда одну песню поёт, только нарезает её на части — где-то устал, надо отдышаться. Опирается на бас свой и погнал. Да, это достаточно примитивная музыка, но примитив апеллирует к ёмкости.

Насчёт концерта. Во-первых, мне очень понравилось, как «Тролли» отыграли. Молодцы ребята, растут, умеют себя подать, да и материал достаточно вкусный. Что касается Motörhead, то я не попал в волну общей бесовщины — может, потому что трезвый был. У меня складывалось ощущение, что я смотрю совместный концерт Drum Ecstasy и Сантаны, а Лемми только композиции объявляет. Показалось, что был конкретный передоз в сторону гитариста и барабанщика. Может, Лемми уже устал — он, конечно, имеет на это право, но, по своему ощущению, я бы притушил немного этих ребят.

А вообще я очень рад. Поставлю себе лично зарубку, что побывал на этом концерте. Наверное, больше мы Лемми в Минске не увидим: уж больно хрупко он выглядит.

Аляксандр Памідораў

Аляксандр Памідораў:

Гэта свята сапраўднае — праз 14 з паловай год Motörhead ізноў у Менску! І прапусціць гэта свята было немагчыма, да таго ж у дзень незалежнасці краіны. Гэта ж тая музыка, на якой рос, гэта ўсмактана з усім жыццём. Гэта і ёсць жыццё!

Motörhead сёння амаль не гралі папсовых рэчаў. Гэта сапраўдны рок, гэта і музыка, і шоў — гэта тое, што прэ. Класічная тройка — барабаны, бас і гітара, усё па канонах, якія склаліся чорт ведае калі, і ўсё як след. Хтосьці кажа, што Леммі статычны на сцэне — хіба яго музыка ад гэтага становіцца горшай? Гэта першароднае, сапраўднае.

Я вельмі люблю момант, калі «Маторы» граюць апошнюю песню з двайной кодай, Леммі выкручвае гук свайго «рыкенбакера» на максімум, ставіць гітару да комбіка і сыходзіць са сцэны. І гэты гук, гэты фідбэк, які нарастае — гэта асалода для маіх вушэй і для маёй душы. Я гатовы слухаць яго вечна.

Лесли Найф

Лесли Найф:

Я видел Motörhead. Теперь я никогда не умру. Смерть не имеет смысла: если Лемми до сих пор не умер, то какого хрена я буду умирать? Тем более мы сегодня убедились, что хэви-метал вечен.

Многие говорят, что Лемми совсем не двигается на сцене. Послушайте, да нахуя ему двигаться? Этот человек может даже не выходить на сцену. Конечно, молодым музыкантам я дам совет: пока можете летать и сносить всё, летайте и сносите. Но такие боги, как Лемми, могут позволить себе всё что угодно.

Когда узнал, что разогревать Motörhead будут Litvintroll, был слегка ошеломлён: я бы не рискнул, это слишком большая ответственность. Я специально решил посмотреть выступление Litvintroll от начала до конца и уже песне на второй понял, что всё отлично заходит. Считаю, что это самая рок-н-ролльная команда в Беларуси на данный момент, и никто бы не смог разогреть Motörhead так, как они это сделали сегодня. Вышли и всех порвали.

А ещё концерт сегодня словно учебник, квинтэссенция того, как надо выходить на сцену и как надо с неё уходить. Выходить — так, чтобы все охуели, а уходить — так, чтобы никогда не забыли. Всё сегодня так и было.

Наталля

Наталля:

Я люблю такую музыку з даўніх часоў, і ўражанні ад канцэрта вельмі прыемныя. Толькі вельмі мала адыгралі. Леммі пастарэў, канешне. Напэўна, гэта быў ужо апошні канцэрт Motörhead у Мінску. Шкада, што такая вялікая эпоха сыходзіць.

Илья «Паук»

Илья «Паук»:

Я наконец-то могу спокойно умереть. Я четырнадцать лет ждал, и вот я наконец увидел Бога. Рок-н-ролл гораздо лучше христианства, потому что я своего Бога увидел, а христиане вряд ли когда-нибудь смогут. Я дождался, я поймал свой дзэн, и если я прямо сегодня умру от остановки сердца, я не буду жалеть ни капли. Всё было великолепно. Лемми и компания — это вечно живая группа, которая всегда будет с нами.

Орк (Mentalbait)

Орк (Mentalbait):

Лемми, конечно, уже староват, но всё ещё отлично выдаёт! Исторический момент — увидеть вживую такую легендарную команду.

Ольга:

Лемми просто невероятно крут. Мы, возможно, последнее поколение людей, которое увидит его живьём: он ведь уже еле говорит на сцене! Его рано или поздно удар хватит прямо на концерте, наверное.

Яна и Настя

Яна и Настя:

Мы очень давно слушаем Motörhead — шикарная группа, концерт просто божественный, непередаваемые впечатления! Услышать вживую голос Лемми — это просто фантастика.

Андрей «Капитан Зиссу»

Андрей «Капитан Зиссу»:

Посчастливилось побывать на концерте «Моторов» в 2000 году, когда они впервые посетили Минск. Парни всё такие же шумные и скоростные. Сердце учащенно забилось, когда старина Лемми вышел на сцену с фирменным «We are Motörhead and we play rock’n’roll». И отыграли мужики очень достойно. Барабанщик — просто землетрясение! Лемми, конечно, уже не в лучшей форме, но я уверен, не мне одному показалось, что к середине концерта он стал петь напористее — наверное, выпил каких-то пилюль, когда уходил за сцену во время соляка Фила. В конце, когда парни вышли на финальный поклон, я едва не расплакался. Долго смотрел вслед Килмистеру, пока он не скрылся за сценой. Будет что внукам рассказать.

Фотарэпартаж